Twee Geoffrey katten geboren Bellewaerde

Afgelopen week werden er twee Geoffrey katten geboren in Bellewaerde. De twee welpjes blijven bij de moeder, onder toezicht van de dierenverzorgers. Zowel de welpjes als de ouders stellen het goed. Vandaag werden de kittens onderzocht door dierenarts Melissa Nollet. Er werd vastgesteld dat het gaat om een mannelijke en...


Afgelopen week werden er twee Geoffrey katten geboren in Bellewaerde. De twee welpjes blijven bij de moeder, onder toezicht van de dierenverzorgers. Zowel de welpjes als de ouders stellen het goed.

Twee welpjes

Vandaag werden de kittens onderzocht door dierenarts Melissa Nollet. Er werd vastgesteld dat het gaat om een mannelijke en vrouwelijke Geoffrey kat. De kittens worden bij de moeder gehouden. De vader is gescheiden van de welpen, omdat dit een te hoog risico met zich zou meebrengen.

Een worp van een Geoffrey kat bestaat uit één tot vier jongen. De eerste dagen na geboorte zijn de kittens blind en volledig afhankelijk van de moeder. Na vijf weken wordt verwacht dat de welpjes beginnen rond te lopen. Binnen acht weken kunnen ze hun buitenverblijf  verkennen. Hierna worden de twee Geoffrey katten gevaccineerd en krijgen ze een chip.

Bedreigde diersoort

De Geoffroy kat is een wilde katachtige die oorspronkelijk leeft in de struikgebieden van Zuid-Amerika. Deze katten zijn iets kleiner dan de gemiddelde huiskat en zijn vooral ’s nachts actief. Ze leven in bossen, maar zijn zeker niet bang van water. De Geoffroy kat baadt graag om af te koelen en vangt regelmatig een prooi in het water. Ze jagen op kikkers, vissen, hagedissen en kleine knaagdieren. De kat is zeer lenig en maakt gebruik van zijn vlijmscherpe nagels om in bomen te klimmen.

De Geoffroy kat is een bedreigde diersoort door de jacht op hun pels en habitatdestructie. De kat staat vermeld op de Rode Lijst van de natuurbeschermingsorganisatie IUCN (International Union for Conservation of Nature) als ‘near threatened’. De populatie van de Geoffroy kat daalt steeds meer, ondanks het feit dat het jagen op deze diersoort verboden werd. Bellewaerde werkt samen met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) voor de bescherming van deze katachtige door actief deel te nemen aan een internationaal kweekprogramma. 

Geoffrey katten kweken niet gemakkelijk in dierentuinen, wat deze geboorte des te belangrijker maakt. Als de tijd rijp is, nemen de twee welpjes deel aan het EEP (European Endangered Programme) en verhuizen ze naar een andere zoo.


Bron: Bellewaerde

Delen:


Reactie schrijven

Commentaren: 0