Vernieuwingen Fata Morgana

Een maand lang moesten de Efteling bezoekers het zonder Fata Morgana stellen, maar na een grote onderhoudsbeurt is de geliefde attractie vandaag weer geopend voor het publiek. Vooral achter de schermen werd er aanpassingen gedaan om aan de nieuwste...


Een maand lang moesten de Efteling bezoekers het zonder Fata Morgana stellen, maar na een grote onderhoudsbeurt is de geliefde attractie vandaag weer geopend voor het publiek. Vooral achter de schermen werd er aanpassingen gedaan om aan de nieuwste veiligheidseisen te kunnen voldoen qua brand en evacuatie, verouderde systemen te moderniseren en het lichtplan aan te passen, maar ook in de attractie zelf zijn er opvallende veranderingen te bespeuren.

 

Nieuwigheden

De meest in het oog springende wijziging is meteen aan het begin van de tocht te vinden: het vergezicht met het miniatuur-paleisje is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een heuse projectie! Tussen de bladeren van de jungle is een luchtspiegeling te zien van het Fata Morgana-gebouw, dat verdwijnt achter de zinderende zon op het moment dat de boot passeert.

Verder zijn er nieuwe slangen verschenen bij de eerste tovenaar. De vorige slangen waarbij een grote ritssluiting zichtbaar was, zijn vervangen voor nieuwe exemplaren zónder ritssluiting. De boom waarin de slang hangt is opnieuw uitgelicht, wat overigens voor meerdere scenes geldt. De tovenaars hebben allemaal nieuwe bewegingen gekregen waardoor deze weer als vanouds bewegen, maar ook de kleding is vernieuwd, de pruiken, ze zijn opnieuw uitgelicht en het geluid is compleet vernieuwd: bij elke tovenaar is nieuwe spannende muziek toegevoegd. De groene laser die aan het einde van de jungle op de openklappende toegangsdeur schijnt is vervangen door een blauwe, mét twinkeleffect.

De kanteltunnel is ook flink onder handen genomen. Naast dat de misteffecten in de kruiken het weer doen, kantelt de tunnel nu zo ver als dat mogelijk is. De laatste jaren was het effect te verwaarlozen vanwege vele storingen, deze zijn nu opgelost. De lasers in de ogen zijn ook weer vervangen door rode.

In de opstaphal valt de geel/zwarte band op bij de overgang van de draaiende schijf; vanwege aangescherpte veiligheidsnormen moest deze worden aangebracht. Verder is de volledige opstaphal voorzien van een nieuwe lik verf en is er een nieuw luchtrooster gekomen onder de galerij, mede als een aantal extra brandmelders aan de wand.

Onderhoud
Meteen op de eerste dag van sluiting werden alle boten uit de gracht gehaald en werd het water weggepompt om de staalkabel compleet te vernieuwen. Het oorspronkelijke plan was om ook alle boten te vervangen, echter is dit wegens omstandigheden pas mogelijk in een later stadium. Het opblaasbare vlot dat boot nr. 14 vervangt om de programmering van de scenes in de attractie niet te verstoren, ligt derhalve nog steeds tussen alle andere boten in.

 

Toekomst

De komende jaren zullen er nog meer kleine aanpassingen plaats vinden, die onderdeel uitmaken van een heus masterplan om Fata Morgana verrassend en up-to-date te houden. De ratten in de kerkers, de muziek van het orkestje en het bewegende hoofd van Djinn behoorden tot de eerste fase die eerder al uitgevoerd werd.

De verboden stad Fata Morgana is al sinds 1986 geopend en is gebouwd naar de ontwerpen van Ton van de Ven. Drie jaar geleden werd de gehele buitenbouw flink onder handen genomen en werd er nieuw stucwerk aangebracht, zodat de attractie er weer netjes bij zou liggen om dienst te kunnen doen als achtergrond van de watershow Aquanura.


Bron: Vijfzintuigen, Eftelwesley, Sanderr25

Delen:


Reactie schrijven

Commentaren: 0